Uudiskohteeseen muuttaminen
Uudiskohteeseen muuttamisessa on muutamia tavallisesta muutosta eroavia seikkoja, ja kokosimme tähän joitakin vinkkejä uudiskohteeseen muuttavalle. Nappaa vinkit talteen ja suorita muutto ilman ylimääräisiä mutkia!
Kodin luovutus
Luovutettaessa uudiskohde uusille asukkailleen, luovutetaan asunto yleensä kaikille asukkaille samanaikaisesti, eli käytännössä avaimet ovat noudettavissa kaikille samana päivänä. Tämä merkitsee usein pientä ruuhkaa taloyhtiön pihalla, kun kaikilla on muutto aluillaan yhtä aikaa.
Muuttotarkastus ja vuositarkastus
Uudiskohteseen muuttavan tulee olla tietoinen uuden asunnon omistajan velvollisuuksista. Näihin kuuluvat sekä muutto- että vuositarkastuksen suorittaminen. Muuttotarkastuksessa omistaja tarkastaa asunnon vähintäänkin pintapuolisesti, ja tässä vaiheessa tulee ilmoittaa ainakin mahdollisista kolhuista ja naarmuista, jos sellaisia havaitsee.
Vuositarkastus on etappi, johon mennessä tulee reklamoida kaikista asunnossa ilmenneistä virheistä, jotta ne saadaan vielä rakennuttajan vastuulle. Tämän ajankohdan jälkeen reklamointi on huomattavasti vaikeampaa, jollei mahdotonta.
Muuton porrastus
Rakennuttaja saattaa ehdottaa muuton porrastusta, mikä on ihan suositeltavaa etenkin kerrostalokohteissa. Tällöin kukin uusi asukas varaa itselleen tietyn ajankohdan muuton suorittamista varten. Joskus muutot saattavat kuitenkin venyä, ja porrastukset mennä päällekkäin, joten kärsivällisyys on todellakin hyve tällaisissa tapauksissa.
Uusien pintojen suojaus
Uuteen kohteeseen muuttamisessa on syytä olla erityisen tarkkana pintojen suojauksen kanssa. Muutossa tulee helposti kolhuja, ja on ikävää, jos muuton jälkeen huomaa uudessa lattiassa naarmun tai seinässä kolhun. Muuttoa varten käyttötavarakaupoista on ostettavissa ruskeaa suojapaperia rullittain. Jos käyttää muuttofirmaa, voi heitä pyytää suojaamaan pinnat pahveilla, ja myös herkimmät kalusteet esimerkiksi kuplamuovilla.