Arkkitehtuurin nykypäivä

Arkkitehtuuri nykypäivänä – julkisivumateriaalit

Uudiskohteen rakentamisen yhteydessä tulee heti alkuvaiheessa vastaan julkisivumateriaalin valinta. Usein sen vaihtoehdot määritellään rakennuskaavassa, jossa voidaan määritellä esimerkiksi julkisivun materiaali, väri tai vaikkapa ääneneristystaso.

Talon pintamateriaali vaikuttaa ratkaisevasti paitsi talosta syntyvään mielikuvaan, myös lopputuloksen hintaan sekä huoltotarpeeseen. Pintamateriaalin lisäksi myös julkisivun muut ratkaisut kuten listoitukset, pellitykset ja ritilät ovat merkittäviä talon ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä.

Puuverhous

Puuverhous on perinteinen ja lämpimän vaikutelman antava julkisivun verhousmateriaali. Hirsitaloissa talon varsinainen rakennusmateriaali jätetään usein näkyviin itsessään, muuten puuverhoilluissa taloissa käytetään laudoitusta pintamateriaalina. Hirsipinta käsitellään yleisesti suoja-aineella, lautaverhoilu puolestaan maalataan, jotta se kestää hyvänä vuodesta toiseen.

Tiiliverhoilu

Täystiilitalo, tai puurunkoisen talon ulkoseinän tiiliverhous antaa talosta vankan ja vakaan vaikutelman. Tiili on kestävä pintamateriaali, ja sellaisenaan melko huoltovapaa. Tiilipinta on hengittävä. Tiilipinta voidaan myös rapata, jolloin talon ilme muuttuu varsin arvokkaaksi ja linjakkaaksi. Rapattua pintaa huolletaan maalaamalla, ja valkoisena se likaantuukin melko helposti.

Ruostumaton teräs

Helsingin Pasilaan valmistuva kauppakeskus Tripla saa verhoilukseen ruostumattomasta teräksestä laserleikatun julkisivun. Näitä kolmiulotteisia ohutlevyelementtejä tulee seinään kaikkiaan noin 5000 kappaletta. Ne ovat saaneet osakseen myös kritiikkiä, koska reikämäisellä kuvioinnillaan ne aiheuttavat trypofiaa siitä kärsiville. Tämä on tullut hankkeen päarkkitehdille yllätyksenä, sillä hän ei ollut kuullutkaan moisesta vaivasta. Muita vastaavia uuden ajan julkisivuverhoiluja on viime vuosina käytetty muuallakin uudisrakentamisessa esimerkiksi Espoossa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Arkkitehtuuri nykypäivänä – julkisivumateriaalit
ashe