Arkkitehtuurin haasteet viennin parissa
Oletko tutkinnon suorittanut arkkitehti, jolla on mielessä yrityksen perustaminen? Teknistä ja taiteellista osaamista omaava arkkitehti voi Suomessa työllistyä jo olemassa oleviin arkkitehtitoimistoihin sekä valtion että kuntien palvelukseen. Valtion palvelukseen haetaan muun muassa tietoturva- ja liiketoiminta-arkkitehteja.
Tiesitkö, että esimerkiksi Oulun yliopistossa, Tampereen yliopistossa ja Aalto-yliopistossa voi Suomessa opiskella arkkitehdiksi. Arkkitehdin ammatti on todella kiehtova, luova ja monipuolinen, jossa arkkitehdit toimivat asiantuntijoina talouden-, tekniikan-, yhteiskunnan- ja ekologian aloilla. Jokainen arkkitehti toimii työssään ekologisesti, eettisesti ja kestävästi rakennetun ympäristön pätevänä asiantuntijana.
Arkkitehtitoimiston perustaminen Suomen ja ulkomaan markkinoille
Arkkitehtitoimistot ovat tunnettuja paikallisia tai alueellisia arkkitehtipalveluja tarjoavia alan yrityksiä. Yksityiset arkkitehtitoimistot voivat toimia myös ketjuna valtakunnallisesti ja ne voivat harjoittaa halutessaan myös vientiosaamista. Useammat arkkitehtitoimistot ovat ainakin aluksi yhden tai kahden arkkitehdin toimistoja, mutta ne voivat laajentua myöhemmin. Mitä tehdä tilanteessa, jossa halua oman toimiston perustamiseen olisi, mutta taloudellista taloudelliset seikat eivät anna myöten. Tutkitaanpa asiaa hieman.
Tiesitkö, että aloittelevalla yrittäjällä on useita mahdollisuuksia oman toimiston perustamiseen. Yksi kätevä konsti on perinteinen pankkilaina, mutta siihen tarvitaan yleisesti sekä takaajat että erilaisia vakuuksia. Nykyään parempi vaihtoehtoja on onneksi runsaasti tarjolla. Monet pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat vakuudetonta lainaa ja esimerkiksi edullisia yrityslainoja tai lasku- ja kiinteistörahoitusta. Yksi alan merkittävistä tekijöistä on kotimainen suosittu rahoituslan yritys Kredita.
Pienet ja keskisuuret yritykset ovat kotimaan hyvinvoinnin perusta
Rahoitusyhtiö Kredita haluaa tukea työllisyyttä ja sitä hyvää potentiaalia, joita pienistä ja keskisuurista yrityksistä löytyy. Arkkitehtitoimistot ovat tärkeitä tekijöitä ja toimivia taustavoimia monilla eri aloilla, joten Kredita haluaa tarjota apuaan erityisesti yritysten kasvua ja uusia investointeja silmällä pitäen.
Kredita tarjoaa juuri sinun tarpeisiisi sopivaa yritysrahoitusta
Kredita auttaa sekä aloittelevaa että jo pidemmän aikaa toiminutta yrittäjää. Käytännössä rahoitusta hakeva arkkitehti täyttää helpon ja lyhyen hakemuksen, joka esitellään verkossa pankeille ja rahoitusyhtiöille. Lainanhakija vastaanottaa itselleen sopivamman tarjouksen, allekirjoittaa sen ja saa rahat tililleen 2-3 arkipäivän kuluttua. Haluatko kätevää yrityslainaa, kiinteistö- vai laskurahoitusta? Luotettava alan ammattilainen Kredita tarjoaa juuri sitä, mitä yrittäjänä tarvitset. Vaihtoehdon voit valita itse ja muistathan, että yrityslaina on kuin sijoitus yrityksesi nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Ei siis muuta kuin tutustumaan ajan kanssa verkossa Kredita yrityslainaan sekä lasku- että kiinteistörahoitukseen.
Osaamista myös arktisissa olosuhteissa
Monet suomalaisista arkkitehtialan yrityksistä vievät osaamistaan ulkomaille. Suomalaisilla arkkitehtitoimistoilla on erityistä kysyntää maailman arktisilla alueilla. Viime vuosina kotimaisen arkkitehtuurin vienti ulkomaille on ollut varsin pientä moniin muihin aloihin verrattuna, joten kasvua todella toivotaan. Kansainväistyminen vaatii monien eri osa-alueiden hallintaa, kuten tietotaitoa ja kokemusta sekä erityisesti monipuolista kielitaitoa. Valtakieli, eli englannin kieli on tärkeä, jonka lisäksi monet alan yrittäjät hallitsevat myös saksan, kiinan tai ranskan kieltä. Eri maiden ja tulevien neuvottelukumppanien kulttuuri ja neuvottelutaktiikka on myös hyvä tuntea etukäteen onnistuneiden yhteistyösopimusten solmimiseksi.
Tulevan viennin riskejä pienentää verkostoituminen ja uusien kontaktien luominen alan muiden toimijoiden tai kolmannen osapuolen välillä. Suomi toimi arktisen neuvoston puheenjohtajana vuosina 2017-2019, jolloin monet yritykset suuntasivat vientiään Pohjoisen jäämeren alueelle, kuten Kanadan, Grönlannin, Venäjän ja Alaskan pohjoisimmille alueille.
Vientituotteina arkkitehtialan yritykset käyttävät usein asiantuntijapalveluita, tietojenkäsittelypalveluita, kehittämis- ja tutkimuspalveluita, johdon konsultointia sekä arkkitehti- että rakennuspalveluita. Liiketoiminnan onnistumista ja mahdollista jatkuvuutta arktisilla alueilla voidaan arvioida esimerkiksi seuraavien mittareiden avulla: ovatko toimeksiannot olleet onnistuneita, ovatko suoritetut työt/asiantuntijaseminaarit- ja konsultoinnit tuoneet lisää asiakkaita ja minkälaisia/ kuinka pitkiä arkkitehtitoimistojen suorittamat työt/palvelut ovat olleet? Onko toiminta kokonaisuudessaan ollut taloudellisesti kannattavaa?
Yleisesti arktiset alueet koetaan viennin kannalta todella haastaviksi, sillä esteitä ovat harva asutus, pitkähköt etäisyydet, paikoin puutteellinen infrastruktuuri ja vähäinen kokemus liiketoiminnasta arktisten alueiden kanssa. Tulevaisuuteen halutaan katsoa kuitenkin myönteisesti. Parhaita alueita suomalaisen arkkitehtuurin vientiin ovat Ruotsi, Saksa, Alankomaat, Kiina ja USA.