Kadonnutta arkkitehtuuria

Keittiö on kodin sydän – suunnittele se siis huolella

Keittiössä vietetään paljon aikaa ja se on usein keskeisellä paikalla kodissa. Sen vuoksi keittiötä sanotaankin kodin sydämeksi. Keittiö on yhtä suuressa roolissa kuin makuuhuoneet ja olohuonekin. Kaikilla niillä on oma tärkeä tehtävänsä, mutta keittiössä ruokitaan niin sielu kuin ruumiskin. Keittiöön varmasti halutaan siis panostaa joka kodissa, sillä siellä täytyy viihtyä päivittäin.

Hyvällä jääkaapilla ja pakastimella on merkitystä. Molempien täytyy olla tarpeeksi suuret, jotta niihin mahtuu ruokaa. Toisaalta jääkaapin ja pakastimen tulee olla myös sellaisessa paikassa, jossa ne eivät ole tiellä, mutta ovat helposti saatavilla. Niiden paikkaa kannattaa miettiä jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

Jos perheessä on lemmikkejä, tulee niidenkin ruokinta ottaa huomioon. Moni asettaa lemmikkien ruoka- ja juomakupit keittiön yhteyteen, sillä useimmiten keittiössä säilytetään myös lemmikkien ruokia. Jos ostat esimerkiksi isoja ruokapusseja lemmikkieläinliikkeestä Zoo, voi ne säilöä kuivaruokakaappiin. Siellä ne ovat helposti saatavilla aina silloin, kun on tarve. Kannattaa myös muistaa, että Zoo myy upeita ruoka- ja juomakuppeja, jotka näyttävät hyvältä keittiön kupeessa. Niille voi ostaa myös telineen, jolloin kupit ovat aina siististi aseteltuina. Ota siis myös lemmikkisi ja sen tarpeet huomioon, kun suunnittelet keittiötä joko rakennusvaiheessa tai vaikka remontin aikana. Lemmikit ovat yhtä suuri osa perhettä kuin ihmisetkin, joten on tärkeää, että niidenkin elämä on helppoa ja mukavaa.

Toimiva keittiö vaatii suunnittelua

Keittiön tulee olla ennen kaikkea toimiva. On selvää, että omaa unelmien keittiötä ei välttämättä pysty toteuttamaan sellaisenaan. Joskus joistakin asioista voi joutua joustamaan juuri rakennusteknisten syiden vuoksi. Keittiön sähkölaitteiden paikat tulee suunnitella ensin, jotta sähköjohdot on mahdollista vetää viisaasti. Jääkaapin ja pakastimen lisäksi keittiöön tulee suunnitella paikat niin liedelle, liesituulettimelle, astianpesukoneelle kuin mahdollisesti muillekin laitteille.

On jokaisesta itsestään kiinni, mitä sähköisiä laitteita keittiöön haluaa laittaa. Kun sähkölaitteiden paikat on suunniteltu, on aika lähteä toteuttamaan muita unelmia. Keittiössä tarvitaan paljon työtasoja. Kun piirretään keittiön suunnitelmaa, on työtasojen määrä otettava huomioon. Myös kaappitilalla on tärkeä merkitys, sillä keittiössä säilytetään tunnetusti paljon astioita kuin kaikkea muutakin. Jo rakennuksen piirrosvaiheessa on merkityksellistä pohtia kaikkia näitä seikkoja ja kertoa arkkitehdille, miten paljon tilaa keittiössä tarvitaan.

Ennen rakennusvaihetta on mahdollista tehdä muutoksia. Jos alun perin suunniteltu keittiö ei enää rakennusvaiheen alettua tunnukaan sopivan tilavalta, voi sitä vielä muokata. Kun taloa sitten aletaan rakentamaan sisältä päin ja huonejärjestys alkaa tulla näkyviin, ei suuria muokkauksia voi enää tehdä ilman purkamista. Ammattilaisen kanssa kannattaakin pohtia kaikkia mahdollisia kysymyksiä jo silloin, kun oma ajatus on vasta idea. Arkkitehti osaa hahmottaa kaikki ajatukset ja piirtää ne paperille, jolloin kodista tulee toimiva.

Kommentit pois päältä artikkelissa Keittiö on kodin sydän – suunnittele se siis huolella
ashe