Kadonnutta arkkitehtuuria

Asuntomessut – tapa ihastella arkkitehtuuria

Asuntomessut ovat vuosittain Suomessa järjestettävä tapahtuma, joka kerää yhteen asunnoista, arkkitehtuurista ja sisustamisesta kiinnostuneet. Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 alkaen. Ensimmäisen kerran ne järjestettiin Tuusulassa, ja vuonna 2022 ne järjestetään Naantalissa. Aurinkoinen Naantali onkin mitä mainioin paikka päästä katsomaan arkkitehtuuria ja tutkimaan, millaisia sisustuselementtejä ja -tyylejä taloista tänä vuonna löytyy.

Asuntomessujen taloissa on kaikki on palaset viimeisen päälle kohdillaan. Kaikkia sisustustuotteita, kuten tauluja ja julisteita, koriste-esineitä ja tekstiilejä, on käytetty harkiten. Silloin talo näyttää ehjältä kokonaisuudelta. Sen lisäksi on tärkeää, että seinille ripustetaan esimerkiksi sellaisia tauluja, jotka sopivat talon arkkitehtuuriseen suuntaukseen. Tänä päivänä suurin osa taloista on moderniin tyyliin rakennettuja, jolloin tauluja voi korvata julisteilla. Jos arkkitehtuurinen suuntaus taas on vanhempi, taulut sopivat silloin tunnelmaan paremmin. Myös sisustuksen ja talon värillä on väliä. Kaikkien värien tulisi sointua hyvin yhteen, jotta kokonaisuus olisi miellyttävä eikä vaikka liian rauhaton. Jos talo on tyyliltään arvokas ja suorastaan henkii luksusta, muista korostaa tätä piirrettä aivan jokaisessa huoneessa olohuoneesta kylpyhuoneeseen. Talon henkeä on tärkeää pitää yllä, ja se onkin yksi tärkeimmistä muistettavista seikoista, kun puhutaan arkkitehtuurista.

Erikoista arkkitehtuuria ja rakennusmateriaaleja Asuntomessuilla

Asuntomessuilla nähdään jälleen tänä vuonna monenlaista tyylisuuntausta ja erikoisiakin rakennusmateriaaleja. Hieman yllättäen suuri osa kohteista on rakennettu hirsistä. Se ei välttämättä ole kaikkein tyypillisin valinta, kun puhutaan Etelä-Suomessa sijaitsevista taloista. Se on kuitenkin erikoinen valinta ja hirsien käyttäminen vaatii enemmän myös arkkitehdiltä. Esimerkiksi Honka Haiku on kolmen suunnittelijan yhdessä toteuttama kohde, joka on hyvin erikoinen. Talo on yhdessä kerroksessa ja ikään kuin C-kirjaimen muotoinen. Talossa on siis pääkäytävän lisäksi kaksi siipeä ja ulos keskelle on jätetty tilaa puille tai muille istutuksille. Talo ei ole arkkitehtuurisesti tyypillinen suomalainen talo, vaan se erottuu joukosta erikoisen muotonsa vuoksi.

Taidokkaan arkkitehdin suunnittelema Villa Pinta taas on erittäin näyttävä kokonaisuus, joka henkii luksusta. Se ei ole missään nimessä aivan tavallinen omakotitalo, vaan sen kohdalla asumismukavuus on viety aivan uudelle tasolle. Talo on toteutettu tilaustyönä ja siitä löytyy myös sekä viherhuone että takkahuone. Naantalin luontoon sopivasti talo on väriltään ruskea.

Arkkitehti Janne Kantee on laittanut parastaan suunnitellessaan kohteen numero 15. Talon nimi on Wing ja se erottuu joukosta näyttävyydellään. Wingin tyylistä taloa ei joka puolella näe – se on hirsitalo, jossa on paljon lasipintaa. Talossa hyödynnetään siis luonnonvaloa. Lisäksi talo on rakennettu kallioiselle maaperälle ja se on nostettu tukijalkojen päälle, mikä tuo taloon omanlaisensa säväyksen. Talo on varmasti koko messujen näyttävin. Kun siis käyt Asuntomessuilla, pyörähdä katsomassa ainakin nämä kohteet, sillä ne jäävät mieleen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Asuntomessut – tapa ihastella arkkitehtuuria
ashe