Kadonnutta arkkitehtuuria

Puhutteleeko arkkitehtuuri sinua?

Arkkitehtoniset teokset ovat vuosisatojen ajan kiehtoneet ihmisen mieltä. Rakennustaiteelliset, eli arkkitehtoniset teokset ovat tekijänsä ainutlaatuisia ideoita katseenkestäviksi teoksiksi muutettuina. Lisäksi teokset ovat aina tekijänoikeudella suojattuja. Tekijänoikeus on luonnollisesti aina teoksen luojalla koskien teoksen ulkomuotoa ja ilmaisutapaa. Arkkitehtonista ideaa tai tietoa ei voi tekijänoikeudella suojata. Arkkitehtuuri on varsin laaja käsite, joten tarkastellaan seuraavaksi, mitä se tiivistettynä tarkoittaa.

Hienoista arkkitehtonisista kohteista on mukavaa keskustella kahvipöytäkeskusteluissa puhelimellasi otettujen valokuvien ääressä tai vaikka puhelimitse ystävien kanssa. Tiesitkö, että tunnettu nettikauppa mresell myy Apple-asiantuntijoiden huoltamia käytettyjä iphone 11 -matkapuhelimia. Suosittu ja hyvännäköinen käytetty iphone 11 -puhelin on kuin uusi; se on asiantuntijan huoltamana uutta vastaavaa edullisempi ja parempi. Tiesitkö, että aivan upea käytetty iphone 11 -matkapuhelin toimitetaan sinulle ilmaiseksi antamaasi osoitteeseen 12 kuukauden takuulla. Säästä siis luontoa ja hanki tyylikäs käytetty iphone 11 -puhelin itsellesi tai lahjaksi ystävälle.

Mitä käsitteellä arkkitehtuuri tarkoitetaan?

Arkkitehtuuri tarkoittaa taiteen ja tekniikan muotoa, jota kutsutaan yleisesti rakennustaiteeksi. Käytännössä kiinteistöjä ja erilaisia yhdyskuntia niihin kuuluvine osineen tarkastellaan ja suunnitellaan aina monesta eri näkökulmasta käsin. Tiesitkö, että vaikka arkkitehtoninen teos on aina yksilöllinen, teosta suunnitellessaan arkkitehti tekee sujuvaa yhteistyötä erityissuunnittelijoiden, eli asiantuntijoiden kanssa. Arkkitehtonista teosta tarkastellaan teknisestä, toiminnallisesta, yhteiskunnallisesta ja etenkin esteettisestä ja juridisesta näkökulmasta. Lyhyesti sanottuna teokselle halutaan tasapaino ennen sen valmistumista.

Minkälaista on eurooppalainen arkkitehtuuri?

Eurooppalaisesta arkkitehtuurista puhutaan Suomessa hyvin vähän muualla kuin alan omissa piireissä. Aihe on kuitenkin niin kiehtova ja kaikille eurooppalaisille tärkeä, että siitä haluaisi puhuttavan myös kansan keskuudessa paljon enemmän. Eurooppa on kaikille sen asukkaille yhteinen, niin on myös sen monipuolinen arkkitehtuuri hienoine teoksineen.

Eurooppalaiseen arkkitehtuuriin kuuluu hyvin värikäs ja voimakas vaihtelu maasta ja asuinalueesta riippuen. Eteläeurooppalaisten ja pohjoiseurooppalaisten kaupunkien välillä on joskus huomattaviakin eroja. Yksi näkyvimmistä eroista on se, miten tiiviisti kaupungit on rakennettu. Kyseistä arkkitehtuuria edustavat muun muassa seuraavat kaupungit: Tallinna, Praha, Venetsia ja Tukholma. Euroopan sisällä antiikkista arkkitehtuuria edustavat muun muassa Kreikka ja Rooma temppeleineen ja patsaineen.

  • Renessanssi

Keskiajalla Eurooppaa hallitsi Italiasta lähtenyt taidesuunta renessanssi, jonka piiriin kuuluvat talot ja kiinteistöt olivat tarkan symmetrisiä ja selkeitä. Teoksissa käytetiin runsaasti kaaria ja pylväitä. Italian Firenzessä kyseistä tyyliä edustaa viehättävä Santa Maria del Fiore -katedraali ja Ranskan Chambordissa, Loir-et-Cherissä sijaitseva tyylikäs Chambordin linna. Arkkitehtonisia renessanssiin viittaavia kalusteita valmistettiin myös runsaasti ympäri Euroopan ja niitä on olemassa vieläkin. Suosittu tyyli, jolla on kannattajansa yhä nykyään. Toinen tunnettu ja huomattavan suosion saanut taidesuunta oli mahtipontinen barokki.

  • Barokki

Barokki on taidesuuntaus, jonka mukaan valmistetut rakennukset ja huonekalut ovat raskaita ja näyttäviä. Barokki pitää sisällään mahtipontisen ylväitä tukirakenteita, kaunista koristelua ja todella taitavasti tehtyä, tyylikästä symmetriaa. Barokkiajan rakennustyylistä esimerkkeinä ovat Lontoossa sijaitseva St. Paulin katedraali, Roomassa ilahduttava Fontana di Trevin suihkulähde ja Itävallan Wienissä huomiota herättävä, ylväs keisarillinen palatsi, eli Schönbrunnin linna.

  • Jugend

Tyylisuunta Jugend suosii tyylikästä epäsymmetrisyyttä, koristeellisuutta ja näyttäviä kaarevia muotoja. Suomen pääkaupungissa Helsingissä on runsaasti jugend-tyyliin rakennettuja kohteita, kuten Puu-Vallila, Helsingin Rautatieaseman tyylikäs lippuhalli holveineen, Helsingin Kapteeninkadulla sijaitseva Schalinin talo ja Kauppiaankadulle rakennettu huikean kaunis Olofsborg-asuintalo.

Minkälainen tyylisuunta on eniten juuri sinun makuusi? Erilaisiin tyylisuuntiin perustuvia, upeita arkkitehtonisia kohteita kannattaa käydä katselemassa verkossa vaikka jo heti tänään!

Kommentit pois päältä artikkelissa Puhutteleeko arkkitehtuuri sinua?
ashe