Kadonnutta arkkitehtuuria

Kadonnutta arkkitehtuuria – Kruunuvuoren viimeinen huvila

Villa Hällebo on ainoa Kruunuvuoren hylätyn, aikoinaan niin loistokkaan huvila-alueen jäljellä olevista huviloista. Se sijaitsee alueelle vievän polun loppupäässä, upealla paikalla kallion päällä. Tänä päivänä huvila on jo niin pahoin rapistunut, ettei se ole enää kenellekään käyttökelpoinen. Huvilaa yritettiin toki suojella viimeiseen saakka eri tahojen toimesta, mutta käyttämättömyys, kylmät talvet ja ilkivalta ovat tehneet tehtävänsä.

On varsin sääli että tämä aikanaan niin komea huvila on päässyt rapistumaan niin pahoin, ettei siitä enää kunnostamallakaan saa hyvää. Nyt sen pinta on sotkettu graffitein, ja kuistin portaat sekä osa talosta on jo sortunut. Talo on museoviraston suojelema, ja sitä on myös yritetty myydä viime vuosina.

Villa Hällebo

Huvila hylättiin 1970-luvulla, ja sen jälkeen siellä majaili vuosia enemmän tai vähemmän säännöllisesti alkoholistien porukkaa. Suomen Tilastokeskus hallinnoi Villa Hälleböta vuosituhannen vaihteen jälkeen, ja löysi sinne myös vuokralaisen, yksinäisen rouvan.

Huvilalla oli siis asukas vielä vuoteen 2012 saakka, vaikka sinne ei kulkenut juokseva vesi, ja mukavuuksina oli pihan ulkohuussi. Sähköt alueelle kuitenkin tuolloin tulivat. Asukkaalle oli tarjottu kaupungin parempikuntoista vuokra-asuntoa jo pidemmän aikaa, ja kun Villa Hällebon vuokraa sitten korotettiin huomattavasti, saatiin tämä viimeinenkin asukas pois alueelta vuonna 2012.

Uusrenesanssityylinen pitsihuvila

Villa Hällebo oli tyyliltään uusrenesanssityylinen. Sen merkittävin piirre oli sen suuri lasi-ikkunainen kuisti, josta on ollut upeat näkymät yli meren. Huvilan pihasta laskeutuivat graniittiportaat alas meren rannalle, ja rannassa oli rantasauna. Huvilan seinissä oli vaakalaudoitus. Huvilan katto oli monimuotoinen, ja myös kolmionmuotoisen kuistin katon yläpuolella oli parveke. Ikkunoiden vuorilaudat olivat koristeelliset, samoin räystäslaudat. Talo seisoi vankasti muuratun luonnonkivisokkelin päällä, ja sen alapuolella oli osittainen maakellari. Avoin sokkeliosa oli peitetty koristeristikoin. Talon väri oli vaaleankeltainen, ja sen ikkunoiden ja ovien puitteet vihreät.

Villa Hällebossa oli mukavuuksina kesävesijohto ja sähkö. Siinä oli kaksi muurattua piippua, joiden ympärillä oli puukeittiön puuliesi, sekä peltipäällysteisiä uuneja jotka toimivat lämmönlähteinä sekä ilmanvaihtona. Sähköistyksen jälkeen talossa oli myös sähköpattereita lisälämpöä tuomassa. Talon alakerrassa oli 3 asuinhuonetta, keittiö sekä suuri lasikuisti. Yläkerrassa sijaitsi kolme huonetta, halli sekä parveke.

Taiteen näyttämö

Villa Hällebö toimi myös elokuvan näyttämönä. Kotimainen elokuva Beatlehem kuvattiin vuonna 2003 Villa Hällebossa ja sen ympäristössä. Elokuva kertoi vanhasta rakennuksesta Beatlehemista, joka toimii kirpputorina, ja jonka asukkaat olivat varsin erikoisia. Elokuvassa rakennusta kunnostettiin, ja sen asukkaita autettiin. Lopussa rakennus päätettiin kuitenkin purkaa. Villa Hällebön kohtalo näyttäisi olevan elokuvan mukainen. Näyttelijöinä elokuvassa olivat muun muassa Kai Lehtinen, Mikko Nousiainen ja Pihla Penttinen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Kadonnutta arkkitehtuuria – Kruunuvuoren viimeinen huvila
ashe