Takavuosien arkkitehtuuria

Takavuosien arkkitehtuuria esillä Emmassa

Espoon Tapiolassa sijaitsevan Espoon modernin taiteen museon Emman, ja siihen kuuluvan näyttelykeskus Weegeen yksi ehdottomasti mielenkiintoisimpia näyttelykohteita on aito Futuro-talo. Futuro on arkkitehti Matti Suurosen vapaa-ajan asumiseen suunnittelema talosarja, joka siis on rakennettu lujitemuovista. Sen avaruusaluksen mieleen tuova ulkomuoto ja varsin innovatiiviset ratkaisut ovat kiehtoneet ihmisiä aina talon lanseerauksesta saakka, vuodesta 1968.

Näyttelykeskus Weegee tarjoaa kiinnostuneille talon lisäksi monipuolisen näyttelyn Futuromania – Designing Future Living. Se tuo esiin 1950- ja 1960-luvun suomalaisten suunnittelijoiden laatimia asumisen ja kaupungistumisen utopioita – suunnitelmia, kuvia ja malleja. Näyttelyssä voi kiinnostavasta näkökulmasta tarkastella millaista tuolloin kuviteltiin elämän tänä päivänä olevan. 1950- ja 1960-luku on ollut aikaa, jolloin vapaa-ajan merkitys alkoi kasvaa voimakkaasti, ja mahdollisuuksia oli mihin vain. Futuro on yksi tähän tarpeeseen vastausta tarjonnut ratkaisu. Se on moderni, kätevästä materiaalista valmistettu pakettitalo, vapaa-ajan asunto joka voidaan siirtää minne vain.

Emmassa on ollut aito Futuro tutustuttavana jo vuosien ajan, mutta nyt uutuutena se saa rinnalleen myös Venturon. Venturon Suuronen suunnitteli 1971, ja niitä käytettiin vapaa-ajan asumisen lisäksi myös kioskeina ja huoltoasemina. Emmaan siirrettävä 45-neliöinen Venturo on löytynyt Ylöjärveltä, jossa se on toiminut huoltoasemana 1990-luvun alkuun saakka. Veegeellä mietitäänkin parhaillaan minne Venturo tullaan sijoittamaan, ja mihin tapaan se sisustetaan.

Kommentit pois päältä artikkelissa Takavuosien arkkitehtuuria esillä Emmassa
ashe