Kadonnutta arkkitehtuuria

Ota laina ja rakenna lisätilaa kotiisi

Moni kaipaa pientä lisätilaa esimerkiksi työhuoneen muodossa. Suurin osa päätyy muuttamaan juuri lisätilan kaipuun vuoksi, mutta ongelmaan on helpompiakin ratkaisuja. Yksi näistä on rakentaa lisätilaa omaan kotiinsa. Se voi tuntua suurelta ja monimutkaiselta projektilta, mutta käytännössä lisätilan rakentaminen voi olla yllättävän helppo projekti toteutettavaksi. Joskus laajentamisen voi toteuttaa jo olemassa olevien seinien sisäpuolella. Tällöin voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi ullakkotila, joka on aikaisemmin ollut täysin käyttämättömänä. Ullakkotila ei kuitenkaan aina ole paras ratkaisu, sillä tila ei välttämättä ole riittävän korkea koko pinta-alaltaan.

Laajentaminen seinän aukaisemalla ja uuden tilan rakentaminen on todella kätevä tapa saada ylimääräisiä neliöitä omaan kotiinsa. Rakennusteknisistä lähtökohdista katsottuna talon laajentaminen on rakentamista siinä missä kaikki muukin rakentaminen. Laajentamista varten tulee siis hakea rakennuslupa, josta selviää esimerkiksi laajennuksen koko. Rakennuslupa tulee olla haettuna ennen kuin varsinaisen rakentamisen voi aloittaa. Yleensä lupa kuitenkin myönnetään kohtalaisen helposti ainakin silloin, kun tontilla on vielä käyttämättömiä rakennusneliöitä. Laajentamisesta tulee ilmoittaa myös naapureille, vaikka se ei suoranaisesti naapureiden elämään vaikuttaisikaan. Monesti naapureilta tulee myös saada lupa rakentamiselle. Sekin tulee hankkia etukäteen, jotta rakentamisen voi aloittaa. Myös kustannukset tulee huomioida. Jos laajentamista varten tarvitaan rahoitusta, voi sitä hakea esimerkiksi osoitteesta Sambla Suomi, jossa lainapäätöksen voi saada nopeasti. Rakentamisen kustannukset kannattaa budjetoida tarkkaan kerralla, vaikka toki lainaa voi hakea lisää, jos tilanne sen vaatii.

Maankäyttö- ja rakennuslain noudattaminen

Kaikkea rakentamista, eli myös laajentamista, koskee maankäyttö- ja rakennuslaki. Se tuli voimaan vuonna 2000. Siinä määritellään tarkemmin rakennuksen ulkonäkökriteerit. Kaikkien rakennusten tulee sopia hyvin ympäristöön ja maisemaan. Sen tulee myös täyttää erikseen mainitut kauneuden vaatimukset. Toki maankäyttö- ja rakennuslakia päivitetään melkeinpä vuosittain. Näin rakentajan tulee pysyä perillä laista ja noudattaa lakia rakentamisen tai laajentamisen aikoihin.

Rakennuslupa määrittää myös sen, mihin suuntaan voi laajentaa. Joskus annetaan lupa laajentaa talon sivustalle. Se onkin yleisin tapa. Toisaalta rakennusta voi laajentaa myös ylöspäin. Tällöin rakennuksen korkeutta nostetaan ja uutta tilaa rakennetaan ylöspäin. Yksikerroksisesta rakennuksesta voidaan siis tehdä kaksikerroksinen. Toki tällainen rakennustyyli maksaa enemmän kuin ulospäin laajentaminen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Ota laina ja rakenna lisätilaa kotiisi
ashe