Kadonnutta arkkitehtuuria

Valmis talopaketti vai alusta asti uniikki talo arkkitehdin avulla?

Oma koti on mitä todennäköisimmin jokaiselle tärkein paikka maailmassa. Kun astuu oman kodin kynnyksen yli, voi riisua päältään kaikki päivän aikana kerrostuneet asiat ja rentoutua kunnolla. Hyvässä lykyssä omassa rakkaassa kodissa odottavat myös omat, rakkaat ihmiset.

Omakotitalossa asumisessa on monia ihania puolia. Omakotitalossa saa esimerkiksi kerrostaloon verrattuna ympärilleen paljon tilaa, omia pihaunelmia pääsee toteuttamaan kuten haluaa ja naapurit ovat juuri niin kaukana, kuin tonttiraja antaa myöten. Taitavan akkitehdin käsissä omakotitalo suunnitellaan tai remontoidaan käden käänteessä.

Omakotitalojen monet eri vaihtoehdot

Omakotitaloa suunniteltaessa ja rakennettaessa tulee talon tulevan omistajan vertailla sitä, haluaako valmiin talon vai rakennuttaa talon alusta asti itse. Valintaperusteena ovat esimerkiksi arkkitehdin suositukset, budjetti, toivesijainti ja niin edelleen. On tärkeää pohtia, mikä omakotitalosta haaveilevan elämäntilanne on nyt, ja millainen se saattaa olla tulevaisuudessa, ja millaisia odotuksia ostaja asettaa kodilleen.

Uniikki lumihiutale

Täysin uniikki, itselle rakennettu talo on monelle järkevä ratkaisu, ja taitava arkkitehti osaa toteuttaa täydellisen talon ostajien tarpeen mukaan. Erityisesti silloin, kun kodista haaveilevalla on vahva visio siitä, millaisen kodin haluaa, voi uniikki, arkkitehdin suunnittelema talo olla ainoa ratkaisu. Arkkitehdin avun puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, jos ostajalla on erityisvaatimuksia, joihin kotien tavanomaiset ratkaisut eivät taivu. Esimerkiksi pyörätuolilla kulkevan henkilön kannattaa rakennuttaa alusta asti sellainen talo, jonka jokaiseen soppeen pääsee helposti pyörätuolin kanssa. Paljon harrastava perhe saattaa tarvita erityisen paljon säilytystilaa harrastusvälineille ja -vaatteille, kun taas kokkaamista rakastava haluaa valtavan keittiön käytännöllisillä ratkaisuilla.

Arkkitehti kannattaa valita myös sen takia, koska alan ammattilainen osaa ottaa erilaiset säädökset ja määräykset huomioon talon rakentamisessa. Arkkitehtia käyttämällä voi valita täysin sellaisen arkkitehtuurisen suunnan, joka miellyttää talon ostajan omaa silmää.

Valmis omakotitalo

Aina alusta asti uniikkia arkkitehtuuria sisältävä talo ei ole mahdollinen, ja silloin on hankittava valmis omakotitalo. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö arkkitehtitoimiston palvelut tulisi tarpeesen projektin aikana. Vanhan omakotitalon ostajan kannattaa ensin selvittää, millaisessa kunnossa talon pinnat ja rakenteet ovat. Monissa vanhoissa taloissa voi olla erilaisia rakenteellisia vaurioita, jotka ostajan on ennen sisään muuttamista korjattava. Kun perustukset ovat kunnossa, voi omakotitalon ostaja pohtia remontointia, johon voi sisältyä esimerkiksi uusi tapetti, lattiamateriaaleja, paneeleja, ikkunankarmeja ja maalien sävyjä. Valmiiksi rakennettujen omakotitalojen arkkitehtuurissa voi olla hauskoja ja persoonallisia piirteitä. Arkkitehtuuri voi olla myös hyvin perinteistä, riippuen talon historiasta.

Jos vanha omakotitalo ei tunnu oikealta ratkaisulta itselle, on olemassa muitakin vaihtoehtoja – omaa unelmaa omakotitalosta ei tarvitse romahduttaa. Arkkitehdin suunnitteleman kodin lisäksi on vaihtoehtona valmis talopaketti. Monipuoliset Talopaketit ovat yhä suositumpi vaihtoehto suomalaisten talon ostajien keskuudessa. Valmis talopaketti on helppo ja mutkaton sekä nopea ratkaisu, jossa voi kuitenkin halutessaan hyödyntää arkkitehdin tekemää viilausta ja räätälöintiä.

Valmiiden talopakettien arkkitehtuuri vaihtelee niitä tarjoavien yritysten mukaan. Siinä missä toiset talopaketit ovat jylhää kiveä ja ilmentävät elegantteja arkkitehtuurisia ratkaisuja, ovat toiset talopaketit hyvin simppeleitä ulkomuodoltaan. Monet talopaketit tarjoavat ratkaisuja, joiden avulla voidaan melko edullisin keinoin muokata talopaketin arkkitehtuuria ostajan haluamaan suuntaan, esimerkiksi muuttamalla kovat ja terävät elementit pehmeiksi ja pyöreiksi linjoiksi. Talopakettien arkkitehtuuri on kuitenkin jo lähtökohtaisesti hyvin suunniteltua, joten talopaketin voi huoletta valita sellaisenaan tontilleen.

Kommentit pois päältä artikkelissa Valmis talopaketti vai alusta asti uniikki talo arkkitehdin avulla?
ashe