Arkkitehtuuri
Arkkitehtuuri eli rakennustaide katsoo suunnitteluvaiheessa yhdyskuntiin ja rakennuksiin liittyviä osia monesta eri näkökulmasta. Arkkitehdit työskentelevät yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa, sillä valmiin lopputuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan paljon ideoita, mielipiteiden vaihtoa, ryhmätyötä ja kompromisseja.
Rakentamisprosesseihin tarvitaan aina myös erillinen julkinen rakennuslupa, kohteeseen tutustumista sekä viranomaisvalvontaa ennen kuin rakentaminen voidaan aloittaa. Lyhyesti sanottuna arkkitehtuuria voi olla vaikkapa kalusteisiin kuuluvan yksityiskohdan muuttaminen tai pikkutarkkaa muotoilua, vaikka yleisesti se käsitteleekin rakennus-, kaupunki- tai maisemasuunnittelua.
Antiikin Kreikan rakennuskulttuuri
Antiikin Kreikan arkkitehtuuriin ovat aina kuuluneet arvokkaat, hienostuneet temppelit. Kyseiseen arkkitehtuuriin kuuluu todella rikas ja monipuolinen rakennuskulttuuri, jonka tiedetään kukoistaneen vuosina 480–330 ennen ajanlaskun alkua, eli antiikin Kreikan aikaan kuuluvalla klassisella kaudella.
Kreikkalainen ja egyptiläinen rakennustaide ovat olleet tyyleiltään aina yllättävän lähellä toisiaan. Kreikkalainen kulttuuri onkin saanut paljon vaikutteita egyptiläisestä kulttuurista. Kaiken kaikkiaan antiikin kreikkalaisen arkkitehtuurin avulla pyritään aina tasapainoisiin mittasuhteisiin ja harmoniaan.
Antiikin Rooman rakennuskulttuuri
Kehittyneestä arkkitehtuurista puhuttaessa nousee antiikin rooman arkkitehtuuri aina näkyvästi esiin. Rooman valtakunnan aikaan sikäläinen rakennuskulttuuri oli erittäin näyttävää ja kestävää, joka tunnettiin muun muassa laadukkaista vesijohto- tai tieverkoistaan sekä valtaisan maineen saaneista gladiaattoriareenoistaan. Amfiteatteri Colosseum oli aikansa upea ilmestys, johon mahtui yli 50 000 katsojaa. Colosseumilla järjestettiin paitsi huikeita gladiaattoritaisteluita myös juoksu- ja metsästyskilpailuita. Nykyisin paavin johtama ristisaatto järjestetään aina Rooman Colosseumin amfiteatterilla. Antiikin Rooman rakennuskulttuuriin kuuluivat myös näyttävät kupolikatot ja suositut lattialämmitteiset höyrykylpylät korkea-arvoisine kylpijöineen.
Roomalainen rakennuskulttuuri on erittäin tunnettua kaikkialla maailmassa, eikä mikään ihmekään, sillä kyseinen arkkitehtuuri on täynnä hienoja taidonnäytteitä: Pantheonin temppeli, riemukaaret, valtaisat sillat, kaivokset, tunnelit ja kilparadat puhuvat selkeää kieltään jostain sellaisesta, mistä nykyinen arkktehtuuri voi kaikkialla ottaa oppia. Ennen kaikkea roomalainen arkkitehtuuri tunnettiin hyvin käytännöllisenä, jossa oli paljon julkisia rakennushankkeita, toimiva tieverkosto ja puhtaan veden saaminen kaupunkilaisten käyttöön.
Uusklassinen arkkitehtuuri
Uusklassismi nousi Euroopassa muotiin noin 1700-luvun puolivälissä. Uusklassismi sai vaikutteita Rooman ja Kreikan arkkitehtuurista ja kuuluisasta rakennustaiteesta. Uusklassismiin kuuluu aina puhtaat muodot, eli yksinkertaisesti sanottuna suoraviivaiset antiikin Kreikan ajalta tunnetuksi tulleet pylväsjärjestelmät erilaisine yksityiskohtineen.
Uusklassimmin noustua kansan tietoisuuteen löydettiin samaan aikaan Pompeijin kaupungin rauniot. Varhain 1600-luvulla tuli esiin hienoja seinämaalauksia, joista osa kuitenkin ryöstettiin. Pompeijin arkeologisista löydöistä ovat myöhemmin hyötyneet ennen kaikkea kielitiede ja taidehistoria – monipuolista kaupunkisuunnittelua unohtamatta. Pompeijin freskoilla ja mosaiikeilla on ollut suuri vaikutus taiteeseen aina raunioiden löytymisestä saakkaa. Paikan päältä löydettiin myös jonkin verran yksilöllistä eroottista taidetta ja erilaisia viisauksia sisältäviä kirjoituksia.
Suomalainen kustavilaisuus arkkitehtuurissa ja sisustuksessa
Uusklassismi niin kuin muutkin tyylisuunnat ovat aikanaan vaikuttaneet jopa sisustukseen ja vaikuttavat siihen myös edelleen. Suomessa ja Ruotsissa suosittiin ennen kaikkea kustavilaista tyyliä, joka jakautui varhais- ja myöhäiskustavilaiseen arkkitehtuurityyliin sekä näiden väliin sijoittuvaan kustavilaiseen tyyliin. Nykyään sisustaminen on todella helppoa, eikä tarvitse lähteä edes kotia pidemmälle, kun voi saapua haluamaansa korkealuokkaiseen sisustuskauppaan netissä.
Näyttäviä ja laadukkaita sisustustuotteita verkossa tarjoaa tunnettu ja edullinen Desenio, josta löytyy laadukkaita tauluja ja julisteita jokaiseen kotiin, ei siis muuta kuin tutustumaan.
Varhaiskustavilainen tyyli oli hallitseva tyylisuunta vuosina 1760–1785, kustavilainen arkkitehtuurityyli 1785–1795 ja myöhäiskustavilainen arkkitehtuurityyli vuosina 1795–1816.
Mustasaaren kirkko on hieno esimerkki varhaiskustavilaisuudesta, Hämeenlinnan kirkko kustavilaisesta arkkitehtuurityylistä ja Turun Akatemiatalo myöhäiskustavilaisesta arkkitehtuurityylistä.