Kadonnutta arkkitehtuuria – Träskändan kartano
Träskändan kartano sijaitsee Espoossa Glimsinjoen varrella. Nykyisin sen uudempi, 1920-luvulla rakennettu barokkityylinen päärakennus toimii Aurora-kotina, jossa on vanhusten palvelutoimintaa. Träskändan kartanon historia ulottuu kuitenkin useamman sadan vuoden taakse, ja sen historian vaikuttavin henkilö on ollut Aurora Karamzini, jolle on myös pystytetty muistomerkki kartanon puistoon.
Auroran Träskanda
Aurora Karamzini (Demidov) osti Träskandan kartanon isäpuoleltaan vuonna 1840. Auroralla oli varallisuutta, ja halu kehittää kartanoa omannäköisekseen kodiksi. Hän järjesti kartanolla suuria juhlia, tuttavinaan hänellä oli diplomaatteja ja taiteilijoita sekä muita korkea-arvoisia vieraita. Kartanolla sanottiin vietettäneen tuon ajan loisteliainta kartanoelämää Suomessa. Kartanon alueella asui Auroran lisäksi parhaimmillaan kaikkiaan jopa 150 henkilöä.
Kartanon päärakennus oli empiretyylinen yksikerroksinen rakennus, ja Aurora laajennutti sitä vuosina 1851-1852 arkkitehti Lohrmanin suunnitelmien mukaan. Kartanoon lisättiin toinen kerros, ja sen päätyihin rakennettiin venäläistyyliset puolipyöreät kaksikerroksiset lasiverannat. Aurora muokkautti kartanon puistoa kohti englantilaistyyppistä maisemapuistoa, jota koristivat kiinalainen fajanssi, uurnat ja veistokset.
Kartanon puutarhaa hoiti kymmenkunta puutarhuria, ja sillä oli myös laajat hyötykasvihuoneet. Kartanon pihapiiriin Aurora rakennutti useita koristeellisia ulkorakennuksia, jotka oli suunnitellut arkkitehti Chiewitz. Kahdeksankulmainen ulkohuussi sai nimekseen keisarillinen latriini.
Vuonna 1888 marraskuussa Auroran ollessa 80-vuotias, hän oli kartanolla ystäviensä kanssa. Päärakennuksessa syttyi tuhoisa tulopalo, joka tuhosi koristeellisen kartanon kokonaan, samoin kuin siellä olevan irtaimiston arvokkaine taideteoksineen. Tämä oli yhden aikakauden loppu, ja vasta uusi sukupolvi rakennutti Träskandan kartanolle uuden päärakennuksen.