Kadonnutta arkkitehtuuria

Mitä ovat minikodit?

Minikotien rakentaminen on kasvattanut suosiotaan jo pidemmän aikaa. Minikotien ideana on rakentaa nimensä mukaisesti pieni ja kompakti asunto. Huoneita minikodissa on usein vain yksi, ellei erillistä kylpyhuonetta lasketa.

Oma koti kohtuullisin kustannuksin

Minikotien suunnittelu vaatii paljon työtä, sillä [kaikki tila: https://www.iltalehti.fi/asuminen/a/2016011520964276 halutaan käyttää mahdollisimman järkevästi] ja hukkaneliöihin ei ole varaa. Miksi minikotien suosio on kasvanut? Yksi tekijä on hyvin ilmeinen. Minikodin rakennuskustannukset eivät ole kovinkaan korkeat. Pienen asunnon rakentaminen saattaa olla huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin esimerkiksi kerrostaloyksiön ostaminen. Minikotia varten ei tarvitse ottaa isoa lainaa. Jos puhutaan pelkästään minikodin suunnittelusta ja rakentamista, niin minikodin voi saada muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla. Kun valitsee itselleen sopivan paikan, mistä ottaa lainaa, kuten esimerkiksi Rahalaitos, niin kuukausierät lainalle ovat hyvin kohtuulliset. Jos aiemmin oman kodin rakentaminen ei ole ollut rahallisista syistä vaihtoehto, minikoti mahdollistaa oman kodin rakentamisen halvalla.

Monia houkuttaa myös minikodeissa niiden yksinkertaisuus, mutta samanaikaisesti myös tarkkaan suunnitellut yksityiskohdat, jotka luovat miellyttävän ympäristön asumiseen, houkuttelevat. Minikodin suunnittelu vaatii paljon luovuutta, jotta aikaiseksi saadaan hyvin toimiva kokonaisuus. Minikotiin ei mahdu niin sanottuja turhia tavaroita, vaan jokainen taso, huonekalu ja tavara ovat osa kotia. Monelle minimalistinen elämäntyyli onkin houkutteleva ajatus sen vähäisemmän ympäristöä kuormittavan tekijänsä vuoksi.

Minikotien arkkitehtuuri on myös monien silmissä kiehtovaa. Minikoteja löytyy laidasta laitaan. Jotkut noudattelevat perinteisempiä rakennustyylejä, kun taas toiset ammentavat inspiraatiota futuristisemmasta tyylistä. Myös minikoteja, jotka ovat rakennettu pyörien päälle, löytyy. Pyörien päällä oleva minikodin voi muutettaessa paikkakunnalta toiselle pakata kuvainnollisesti mukaan.

Minikodin rakentaminen omin käsin ei ole myöskään mahdoton tehtävä. Vaikka suunnittelu vaatii luovuutta, on minikodin rakentaminen omin voimin huomattavasti helpompaa kuin isomman talon rakentaminen. Tämä on yksi tekijä, mikä houkuttelee minikodeista haaveilevia. Rakennusprojekti ei kestä pitkään ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että kyseessä on nimensä mukaisesti pieni asumus.

Kommentit pois päältä artikkelissa Mitä ovat minikodit?
ashe